Araç Kliması Ne Kadar Yakar?

Yaz günlerinde, yolculuk esnasında klima kullanmak sürücülerin aklına ilk olarak yakıta etkisini getirmektedir. Sürücüler klima kullanmanın çok fazla yakıt harcayacağını düşünürler, yanlış bir düşünce olmasa da kontrollü kullanımda tahmin edilen kadar bir tüketim olmayacaktır. Bunun nedeni klima açık olması tüketim sırasında; dışarıdaki hava sıcaklığı, yapılan hız, aracın tipi, aracın durumu ve gücü ile orantılıdır. Tüm bunlara bağlı olarak bilinçli bir klima kullanımı yakıt tüketimini kısıtlı tutacaktır. “Araba kliması ne ile çalışır?” sorusunun cevabı ise aracın kullandığı yakıttır.
Aracın Hızı ve Klimaya Bağlı Yakıt Tüketimi

Araç yolculuklarında 70 km üzerinde hız ile yapılacak seyirlerde klima kullanmak, cam açmaya kıyasla daha az yakıt tüketimine sebep olacaktır. Klima bu hızlarda yakıt tüketimini %10 arttırırken, cam açmak bu seviyeyi %20’ye çıkaracaktır. Bunun sebebi cam açmak aracın aerodinamiğini bozmaktadır. Zaten yolculuk esnasında rahatsız edici rüzgar ve sesten de anlayabilirsiniz. Eğer hızınız 70 km hızın altındaysa, cam açmak klimaya oranlar daha tasarrufludur. Özellikle yoğun trafikli bölgelerde yaşanan dur-kalk olayları sırasında klimanın açık olması %20 oranında yakıt tüketimini arttırmaktadır.
Rölantide Klima Çalıştırmanın Yakıt Tüketimine Etkisi

Uzun süre ısınmış aracı, çalıştırırken rölantide klima ile soğutmaya çalışmak motoru yorar ve yakıt tüketimini ciddi oranda arttırır. Bu durumda ilk olarak klimayı çalıştırmak yerine, camları tamamen açarak içerideki havanın sirkülasyonunu sağlayarak, klimayı maksimum seviyede iç dolaşım konumuna getirmeniz gerekir. Araç içerisindeki sıcak hava ve taze hava yer değiştirerek klimaya gereksiz yük uygulamaz. Akabinde sıcak havanın tahliyesi tamamlandıktan sonra camları kapatılarak, klima hava alacak konuma getirilmelidir. Ve klimanın seviyesini de düşürmeniz iyi olacaktır! ??

Rölantideyken klimayı çalıştırmanız gereken durumlarda, klimayı en düşük seviyede çalıştırarak camları kapatmalısınız. Camların açık olması içerideki soğuk hava ile dışarıdaki sıcak havanın yer değiştirmesine sebep olacaktır. Bu da klima sistemi için ekstra efor, motor için yorgunluk demektir. Klimayı en üst ve en alt seviyede kullanmak arasında %10-15 civarında tüketime etki oranı vardır.
Otomatik Klima mı Daha Tasarruflu? Dijital Klima mı Daha Tasarruflu?

Otomatik klima, manuel klimaya göre sabit bir sıcaklık düzeyine ayarlanabilir. Bu da klima sisteminin daha verimli çalışmasına sebep olur. Manuel klimaya sahip sürücüler bir süre son düzeyde kullanırlar klimayı, sonrasında unutabilirler. Fakat otomatik klima sistemleri ayarlanan sıcaklık düzeyine ulaştıktan sonra sistemin çalışmasını yavaşlatarak sıcaklığı korur. Bu nedenlerden dolayı otomatik klima kullanımı, manuel klima kullanımına oranla %20-25 oranında daha az yakıt tüketimini etkiler.
Polen Filtresinin Durumunun Yakıt Tüketimine Etkisi Nedir?

Polen filtreleri belli aralık zamanlarıyla kontrol edilmeli ve temizlenmelidir. Eskimiş ya da toz tutmuş polen filtreleri klima filtrelerini olumsuz yönde etkiler. Hava sirkülasyonunu filtre sebebiyle rahat yapamayan klima, verimli çalışamaz ve yakıt tüketimini arttırır. Buna bağlı olarak polen filtresinin düzenli aralıklarla kontrolünün gerçekleşmesi, değiştirilmesi ya da temizlenmesi gerekir. Klimayı uzun süre kullanmadığımız dönemlerde, klima sisteminin sağlığı açısından kış aylarında 10 dakika da olsa çalıştırmak önemli bir noktadır. Uzun süre çalıştırılmayan klima sistemleri yakıt tüketimini olumsuz yönde etkileyerek, yeterince soğutmadığı için %5-10 arası bir etki edecektir.
Motor Gücünün Klimaya Etkisi Nedir?

Klima sistemini çalıştıran, klima kompresörü gücünü aracın motorundan alır. Bu da motor için ekstra bir yük anlamına gelir. Fakat her klima da fazla yük oluşturmaz. Bu tamamen klimanın motoru etkileme düzeyi ve motorun gücü, büyüklüğü ile alakalıdır. Örneklendirecek olursak; 1.3 motor ve 1.6 motorun etkilenmeleri arasında farklar vardır. Ayrıca rampadan, yokuştan klima açıkken çıkmak küçük ve güçsüz motorlara daha fazla yüklenme sağlayacağı için, daha fazla yakıt harcayacaktır. Aracınızın ne kadar yakıt tüketimi yaptığını merak ediyorsanız sayfamızı mutlaka ziyaret etmelisiniz.